رویـدادهـا

همزمان با تجلیل از دانشمندان ایرانی برنده جایزه کامستک ٢٠٢١

بنیاد مصطفی و کامستک برای ارائه فرصت‌ مطالعاتی به محققان مسلمان توافق کردند

بنیاد مصطفی و کامستک برای ارائه فرصت‌ مطالعاتی به محققان مسلمان توافق کردند

با دیگران به اشتراک بگذارید

مدیر بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) در مراسم اعطای جوایز دو دانشمند ایرانی برنده جایزه کامستک (کمیته دائمی همکاری­های علمی و فناوری سازمان همکاری اسلامی) از توافق این بنیاد و کامستک برای ارائه فرصت‌های مطالعاتی به محققان جوان مسلمان خبر داد.

به گزارش ستاد ارتباطات و اطلاع ­رسانی بنیاد مصطفی(ص) در مراسم اعطای جوایز برندگان ایرانی جایزه کامستک COMSTECH)) که صبح امروز با حمایت بنیاد مصطفی(ص) در محل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار شد، پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری، وحید حدادی اصل، قائم مقام وزیر علوم تحقیقات و فناوری در امور بین ­الملل، مهدی صفاری­نیا، مدیر بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص)، سید آفتاب حسینی زیدی، مدیر منابع انسانی کامستک و نماینده­ای از سفارت پاکستان حضور داشتند و جایزه کامستک به علی اکبر موسوی موحدی استاد دانشگاه تهران و اسمعیل قوانلو استاد دانشگاه شیراز اعطا شد.

مدیر بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) نیز در این مراسم گفت:‌ بر اساس توافق نامه صورت گرفته این بنیاد با کمیته دایمی همکاری‌های علمی و فناوری سازمان همکاری اسلامی (کامستک)، فرصت ­های تحقیقاتی به دانشمندان جوان زیر ۴۵ سال جهان اسلام ارایه می‌شود.

مهدی صفاری نیا افزود: بنیاد مصطفی(ص) به عنوان یک نهاد بین المللی غیردولتی فعال است که مهم­ترین برنامه آن برگزاری دوسالانه جایزه مصطفی(ص) و  نیز برگزاری سالانه برنامه­ های دیگر برای توسعه علمی در سطح دانشگاه ­ها و مراکز علمی است.

وی با بیان اینکه توافق نامه جامعی بین بنیاد مصطفی(ص) و کامستک امضا شده است، خاطرنشان کرد: براساس این توافق­نامه بنیاد مصطفی(ص) به عنوان حلقه واسط در خدمت کامستک است تا برنامه همکاری توسعه علم و فناوری در جهان اسلام را انجام دهد.

مدیر بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) یادآور شد: این بنیاد در راستای هم افزایی و ارتقای ظرفیت فعالان علم و فناوری و نوآوری جهان اسلام و به منظور نقش آفرینی موثر در تحقق تمدن نوین اسلامی و با هدف پرورش نسل جوان و ظرفیت ­سازی این نسل در تولید علم و فناوری متناسب با ارزش­ها و نیازهای جامعه اسلامی، طرح حمایت از فرصت­ های تحقیقاتی دانشمندان جوان را با همکاری موسسات علمی و پژوهشی معتبر جهان اسلام و مراکز تحقیقاتی شرکت­ های معتبر در کشورهای اسلامی به اجرا درآورده است.

صفاری نیا ادامه داد:‌ در این طرح حمایت از دانشجویان و فناوران و اساتید جوان دانشگاه ­های متقاضی استفاده از فرصت ­های تحقیقاتی کوتاه مدت مورد نظر است. در راستای توافق انجام شده، اجرای برنامه فرصت­ های تحقیقاتی دانشمندان جوان آغاز شده است. این برنامه برای دانشمندان زیر ۴۵ سال جهان اسلام است و فرصت تحقیقاتی برای هر فرد منتخب در مرکز میزبان بین 6 تا ۱۲ ماه در نظرگرفته شده است.

وی همچنین اظهار داشت:‌ همکاری و توسعه علم و فناوری در کشورهای اسلامی، سیاست­ گذاری، ظرفیت­ سازی و فرصت­ سازی، تشویق دانشجویان و فناوران و اساتید،‌ نهادینه کردن ارتباطات و همکاری­ های علمی و تبادل دانش بین­ المللی از جمله اهداف این برنامه همکاری است.

مدیر بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص) گفت: ارتقای برند بین­ المللی و جایگاه موسسه میزبان در رتبه بندی­ های جهانی، توجه به اولویت­ های علمی و فناوری مرکزی میزبان و کمک به حل مسایل آن به واسطه نخبگان در سطح بین‌المللی، ایجاد ظرفیت برای دانشجویان و اساتید مرکز میزبان برای بهره­مندی از ظرفیت سایر کشورها، جذب اساتید و دانشجویان ممتاز بین المللی در دانشگاه نیز از جمله مزایای همکاری در این طرح برای موسسه میزبان است.

صفاری ­نیا تصریح کرد: همچنین بسترسازی برای تعریف همکاری­ های علمی و فناوری در عرصه بین­ المللی، راه اندازی دبیرخانه اجرایی طرح، فراخوان پذیرش متقاضیان، ارزیابی و معرفی برگزیدگان، تسهیل در تامین هزینه سفر (رفت و برگشت) برگزیدگان، استفاده از امکانات آزمایشگاهی از جمله خدمات بنیاد برای اجرای این طرح به مراکز میزبان است.

وی یادآور شد: علاقه مندان برای استفاد از این طرح می توانند به سایت ysfp.mstfdn.org مراجعه کنند.

همچنین در این مراسم سید آفتاب حسین زیدی (Syed Aftab Hussain Zaidi) مدیر منابع انسانی کامستک تاریخچه‌ای از تاسیس جایزه کامستک ارائه داد و گفت: این جایزه از سال 1996 و با هدف شناخت بهترین فعالیت ­های علمی و تحقیقاتی دانشمندان مسلمان یا مقیم کشورهای اسلامی تاسیس شد.

به گفته وی جایزه کامستک که دانشمند ایرانی رشته شیمی مجتبی شمسی‌پور استاد دانشگاه رازی کرمان در سال 1997 اولین دریافت کننده این جایزه بوده است، در بخش یک عمر دستاورد علمی در چهار رشته علوم پایه هر دو سال یکبار و به صورت چرخشی به محققان رشته‌های زیست‌شناسی، شیمی یا رشته‌های ریاضی و فیزیک به واسطه فعالیت­ها و دستاوردهای یک عمر تحقیقات یک دانشمند این رشته ­ها اعطا می­شود. جایزه نقدی کامستک در این رشته ­ها شامل 5 هزار دلار آمریکا است.

جایزه برندگان به طور معمول توسط رئیس جمهوری پاکستان به عنوان رئیس کامستک در نشست مجمع عمومی داده می­شود که طی سال­های گذشته به دلیل شیوع کرونا این جایزه در مراسمی با حضور افراد محدود و در کشورهای محل اقامت برندگان اعطا شده است. تاکنون 24 دانشمند از کشورهای ایران، مصر، ترکیه، مراکش، سودان، پاکستان این جایزه را دریافت کرده­اند.

حسین زیدی در مورد بخش­ های دیگر این جایزه نیز اظهار داشت: جایزه کامستک شامل بخش­ های مختلفی است که جایزه محقق جوان شامل محققان زیر 40 سال، بهترین کتاب علمی و بهترین ثبت اختراع هر کدام شامل جایزه نقدی 3 هزار دلاری و جوایز بهترین مقاله در رشته ­های علوم پایه شامل جایزه 2 هزار دلاری می­شوند.

وحید حدادی اصل، قائم مقام وزیر علوم تحقیقات و فناوری در امور بین­ الملل، با تشکر از حمایت­های کامستک از طرح ­های تحقیقاتی در ایران و جشنواره خوارزمی افزود: فعالیت سه شبکه کامستک در ایران بسیار با اهمیت است و سیاست ایران همکاری جدی با این کمیته دائمی است.

وی اظهار داشت: اساتید و دانشجویان بسیاری با کامستک همکاری دارند و در حال حاضر نیز اساتیدی حضور دارند که توانستند جوایز کمیته دائمی همکاری‌های علمی و فناوری سازمان همکاری اسلامی را دریافت کنند، جوایزی که کامستک به دانشمندان و به خصوص دانشمندان ایرانی اهدا می­کند، بسیار ارزشمند است و این باعث  گسترش فعالیت دانشمندان و ایجاد انگیزه­ای برای آنها است.

معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: فعالیت‌های بین‌المللی دانشمندان ایرانی هرساله افزایش داشته و بیش از ٣۵ درصد مقالات محققان ایرانی در اسکوپوس در نتیجه فعالیت مشترک بین‌المللی بوده است.

پیمان صالحی اظهار داشت: وزارت علوم با برنامه ­ریزی بلندمدت در راستای تبدیل علم به فناوری طی بیش از دو دهه گام برداشته است.

پیمان صالحی ادامه داد: دانشمندان ایرانی در سال ٢٠٢١، بیش‌ از ٧٧ هزار مقاله علمی در پایگاه اسکوپوس چاپ کرده­اند و بر این اساس، ایران رتبه ١۵ را در تولید علم به خود اختصاص داده است. همچنین ایران در زمینه ارجاعات علمی در رتبه ١۵دنیا است.

وی اشاره­ای به سابقه فعالیت ­های علمی ایران طی دو دهه قبل کرد و گفت: ایران در سال ١٩٩۶ رتبه ۵۶ در تولید علم و در سال ٢٠٢١ رتبه ١۵ را داشته است، بر همین اساس در منطقه رتبه اول تولید علم را داریم.

وی تاکید کرد: دانشمندان ایرانی محدود به مرزهای جغرافیایی و سیاسی نیستند و غیر از فعالیت­ های مشترک علمی، افزایش ارجاعات به مقالات محققان ایرانی نیز این موضوع را ثابت می­کند.

نگاه ما به سمت تجاری­ سازی در تولیدات علمی است

صالحی همچنین به مراکز پژوهشی، پژوهشگاه­ ها و قطب­ های علم و فناوری اشاره کرد و گفت: نگاه ما به سمت تجاری­ سازی در تولید علم است و در نظام ملی نوآوری ارتباط منطقی بین تولیدات علمی و تجاری­ سازی لحاظ شده است.

وی ادامه داد: در سال­های گذشته با راه ­اندازی مراکز نوآوری و مراکز رشد که امروزه تعداد آنها به ۲۴۰ مرکز رسیده و همچنین افزایش تعداد پارک­های علم و فناوری با وجود ۴۹ پارک در سراسر کشور، ریل­ گذاری کامل و ممتدی برای تبدیل علم به فناوری داشته ­ایم.

صالحی با تبریک به برندگان ایرانی جایزه کامستک گفت: کتاب نوشته دکتر اسمعیل قوانلو استاد دانشگاه شیراز همراه با یک مورد موفق از انجام تحقیقات بین رشته‌ای بین دانشمندان حوزه نانو و سلامت است.

معاون وزیر علوم با اشاره به دستاوردهای علمی دکتر موسوی موحدی ادامه داد: دکتر موسوی موحدی از افتخارات دانشگاه تهران هستند و به شایستگی این جایزه را برای یک عمر دستاورد علمی دریافت می­ کنند.

وی در مورد همکاری با کامستک نیز گفت: ما توانایی برگزاری دوره ­های آموزشی علمی را در ایران با حضور محققان کشورهای سازمان همکاری اسلامی، همکاری در طرح ­های پژوهشی و همکاری منطقه ­ای و حمایت از بورسیه یا گرنت­ های تحقیقاتی را داریم.

وی در پایان از علاقه ­مندی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری برای سفر به پاکستان به عنوان کشوری که ریاست کامستک را برعهده دارد، با هدف گسترش همکاری­ ها خبر داد.

پیشنهادات برنده ایرانی جایزه کامستک برای توسعه علم و فناوری در کشورهای اسلامی

علی اکبر موسوی موحدی در این نشست اظهار داشت: جایزه علمی موجب رقابت علمی در سطح بین المللی می­شود.

وی ادامه داد: امروز موضوع تشکیل شبکه همکاری برگزیدگان مطرح است و به همین مناسبت دو پیشنهاد ارائه می­دهم.

استاد دانشگاه تهران افزود: پیشنهاد اول حمایت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از تشکیل کانون برگزیدگان ایرانی کامستک و پیشنهاد دیگر تشکیل دبیرخانه شورای علمی کامستک در صورت صلاحدید توسط این نهاد است.

وی تاکید کرد: امکانات وسیعی در کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی و منطقه وجود دارد که باید راهبرد سیاست­ گذاری علمی برای آنها تشکیل شود.

موسوی موحدی خاطرنشان کرد: نهادهای علمی مانند بنیاد علم و فناوری مصطفی(ص)، دبیرخانه توسعه علم و فناوری کشورهای اسلامی مستقر در دانشگاه تهران، دبیرخانه جشنواره­­ های بین­ المللی خوارزمی، رازی و فارابی، موسسات نهادی علم در کشورهای اسلامی و منطقه ­ای، می­ توانند از این پیشنهادات حمایت کنند.

اسمعیل قوانلو نیز در این مراسم اظهار داشت: ما در کارگروهی کتابی را تالیف کردیم که به عنوان برترین کتاب علمی سال 2021 کامستک برگزیده شد و در اینجا از همکارانم دکتر هاشم رفیعی تبار و دکتر سید احمد کاظم زاده تشکر می ­کنم.

استاد دانشگاه شیراز ادامه داد: کتاب نتیجه سال­ها تحقیقات در زمینه فناوری نانو است تا برای همه محققان داخلی و خارجی قابل استفاده باشد. این کتاب که توسط انتشارات بین المللی اشپرینگر چاپ شده، سال 98 در فرهنگستان علوم رونمایی شد.

قوانلو با اشاره به تألیف کتاب دیگری در زمینه فناوری نانو و مکانیک جامدات گفت: کارگروهی در کشور دشوار است ولی ما با کمک محققان این روند را ادامه می دهیم.

علی اکبر موسوی موحدی عضو هیات‌علمی و استاد ممتاز دانشگاه تهران و مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک، برنده کامستک در بخش یک عمر تلاش در ارتقای رشته شیمی است. وی بنیانگذار بیوشیمی فیزیک در ایران است. وی دانش‌آموخته مقطع کارشناسی در رشته شیمی از دانشگاه شهید بهشتی، کارشناسی ارشد در دانشگاه میشیگان شرقی آمریکا و دکترای تخصصی در رشته بیوشیمی فیزیک از دانشگاه منچستر انگلیس است. موسوی موحدی پس از پایان دوره دکترا، در دانشگاه تهران مشغول به تدریس و تحقیق شد و اکنون استاد تمام گروه بیوفیزیک در مرکز تحقیقات بیوشیمی و بیوفیزیک دانشگاه تهران است. از دیگر افتخارات دکتر موسوی موحدی می­توان به عضویت کمیته انتخاب اعضای آکادمی علوم جهان در زمینه شیمی، عضویت کارگروه صلاحیت علمی دانشکده مطالعات جهان، رییس اتاق فکر دیپلماسی و مرجعیت علمی، ریاست شاخه شیمی فرهنگستان علوم، عضویت در هیات ممیزه دانشگاه تهران، عضو کمیته تخصصی علوم پایه انتشارات دانشگاه، عضو کمیسیون انجمن­های علمی کشور، عضو شورای سیاست­ گذاری و نوآوری آموزشی دانشگاه و عضویت وابسته فرهنگستان علوم اشاره کرد.

اسمعیل قوانلو عضو هیات علمی دانشگاه شیراز و دانشیار گروه مهندسی مکانیک جامدات دانشکده مهندسی مکانیک، برنده جایزه کامستک در بخش بهترین کتاب علمی بود. اسمعیل قوانلو (متولد ۱۳۶۴) دانشیار دانشگاه شیراز است که همه دوران تحصیلات خود را در این دانشگاه گذرانده و بعد از دانش‌آموختگی از مقطع دکتری از سال ۱۳۹۲ عضو هیات علمی این دانشگاه بوده است. وی برای تالیف کتاب مکانیک پیوسته محاسباتی ساختارهای نانوسکوپی (computational continuum mechanics of nanoscopic structures) برنده جایزه کامستک شده است. از قوانلو تاکنون ۸۵ مقاله در مجلات داخلی و خارجی منتشر شده و ۳۵ مقاله در کنفرانس­ های ملی و بین المللی ارائه داده است و با توجه به فعالیت­ها و دستاوردهای پژوهشی انجام شده، در سال‌های ۱۳۹۴ و ۱۳۹۸ به عنوان پژوهشگر برتر دانشگاه شیراز و در سال ۱۳۹۵ به عنوان پژوهشگر برتر استان فارس معرفی شده است.

جوایز کامستک به صورت دوسالانه در ۹ رشته تخصصی شامل یک عمر تلاش در ارتقای رشته زیست‌شناسی، یک عمر تلاش در ارتقای رشته شیمی، جایزه محقق جوان، جایزه بهترین کتاب علمی، جایزه بهترین پتنت (ثبت اختراع) علمی، جایزه بهترین مقاله علمی در رشته زیست شناسی، جایزه بهترین مقاله در رشته شیمی جایزه بهترین مقاله در ریاضیات و جایزه بهترین مقاله در رشته فیزیک هر دو سال یک بار در حوزه علوم پایه و علم و فناوری برای قدردانی از محققان کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی اعطا می­شود. هر جایزه شامل یک گواهی، مدال افتخار و جایزه نقدی است.

این کمیته جوایز ویژه‌ای به دانشمندان مقیم و شاغل در کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اسلامی اعطا می‌کند که فعالیت­های پژوهشی ارزنده‌ای انجام داده باشند. جایزه کامستک یکی از جوایز معتبر علمی برای محققان کشورهای اسلامی است.

کامستک با هدف افزایش همکاری‌های علمی و ارتقای سطوح ارتباطات علمی کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی تأسیس شده است. این کمیته با هدف و تأکید بر توسعه آموزش‌های تکمیلی، سرمایه‌گذاری در بخش تحقیقات، توجه ویژه به فناوری اطلاعات، مبادله اطلاعات میان کشورهای اسلامی و جلوگیری از فرار مغزها شکل گرفته است.

در پایان این مراسم جوایز برگزیدگان اهدا شد. اسامی برگزیده‌های جایزه کامستک ۲۰۲۱، اواسط ژانویه سال ۲۰۲۲ (بهمن ۱۴۰۰) اعلام شده بود.

ارسال دیدگاه

نشانی: تهران، کیلومتر 20 جاده دماوند، پارک فناوری پردیس، مجتمع سراج

کد پستی: 1654120837

تلفن: 76250250 _ 021

نمابر: 76250100 _ 021

E-mail: info@techpark.ir

website: www.techpark.ir